Polityka prywatności i pliki Cookie

I. POSTANOWIENIA OGÓLNE
1. Wyrazy pisane drukowanymi literami należy rozumieć zgodnie z ich definicją podaną w REGULAMINIE serwisu MASZYNERIA.PL.
2. ADMINISTRATOREM danych osobowych gromadzonych poprzez MASZYNERIA.PL jest USŁUGODAWCA.
3. Dane osobowe UŻYTKOWNIKA są przetwarzane zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwane dalej RODO.

II. CEL PRZETWARZANIA I PODSTAWA PRAWNA
1. Korzystanie z MASZYNERIA.PL oraz zawieranie umów o świadczenie USŁUG, z czym wiąże się konieczność podania danych osobowych, jest całkowicie dobrowolne. Osoba, której dane dotyczą, samodzielnie decyduje czy chce rozpocząć korzystanie z USŁUG.
2. ADMINISTRATOR przetwarza dane osobowe UŻYTKOWNIKÓW MASZYNERIA.PL w przypadku:
2.1. realizacji zapytań i zamówień, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO (realizacja umów handlowych).
2.2. korzystania z NEWSLETTERA w celu przesyłania informacji handlowych drogą elektroniczną. Dane osobowe są przetwarzane po wyrażeniu odrębnej zgody na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO. Informacje przesyłane za pośrednictwem usługi NEWSLETTER dotyczyć mogą zarówno treści pochodzących od USŁUGODAWCY, jak i podmiotów z nim współpracujących (w tym treści reklamowych),
2.3 korzystania z formularza kontaktowego w celu dostarczenia poczty e-mail, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO (realizacja umowy o świadczenie usługi drogą elektroniczną zgodnie z REGULAMINEM),
2.4. marketingowym i statystycznym.

III. RODZAJ I ZAKRES PRZETWARZANYCH DANYCH OSOBOWYCH
1. Rodzaj danych osobowych, które mogą być przetwarzane przez ADMINISTRATORA:
1.1. imię i nazwisko,
1.2 nazwa firmy,
1.3. adres (ulica i numer domu/mieszkania, kod pocztowy, miasto, województwo, kraj),
1.4. adres e-mail,
1.5. adres IP,
1.6. numer NIP,
1.7. numer telefonu.
2. W przypadku NEWSLETTERA przetwarzane mogą być dane:
2.1. imię i nazwisko,
2.2 nazwa firmy,
2.3. adres (ulica i numer domu/mieszkania, kod pocztowy, miasto, województwo, kraj),
2.4. adres e-mail,
2.5. adres IP,
2.6. numer NIP,
2.7. numer telefonu.
3. Przetwarzaniu podlegają dane osobowe oraz wiadomości, które UŻYTKOWNICY przesyłają podczas korzystania z formularza kontaktowego.
4. ADMINISTRATOR może także gromadzić dane nawigacyjne, w tym informacje o linkach, które zdecydują się kliknąć lub innych czynnościach, podejmowanych w MASZYNERIA.PL. Podstawą prawną tego rodzaju czynności jest prawnie uzasadniony interes ADMINISTRATORA (art. 6 ust. 1 lit. f RODO), polegający na ułatwieniu korzystania z usług świadczonych drogą elektroniczną oraz na poprawie funkcjonalności tych usług.
5. Podczas korzystania z MASZYNERIA.PL, ADMINISTRATOR może przetwarzać dodatkowe informacje, w szczególności: adres IP przypisany do komputera UŻYTKOWNIKA lub zewnętrzny adres IP dostawcy Internetu, nazwę sieci, nazwę domeny, rodzaj przeglądarki, czas dostępu, typ systemu operacyjnego oraz informacje przechowywane w urządzeniu UŻYTKOWNIKA.
6. Podanie danych osobowych przez UŻYTKOWNIKA jest dobrowolne.
7. Dane osobowe będą przetwarzane także w sposób zautomatyzowany w formie profilowania, o ile UŻYTKOWNIK wyrazi na to zgodę na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO. Konsekwencją profilowania będzie przypisanie danej osobie profilu w celu podejmowania dotyczących jej decyzji bądź analizy lub przewidywania jej preferencji, zachowań i postaw.
8. ADMINISTRATOR dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane są:
8.1 przetwarzane zgodnie z prawem,
8.2 zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami,
8.3 merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.

IV. OKRES ARCHIWIZACJI DANYCH OSOBOWYCH
1. Dane osobowe UŻYTKOWNIKÓW przechowywane są przez ADMINISTRATORA:
1.1. W przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest wykonanie umowy, tak długo, jak jest to niezbędne do wykonania umowy, a po tym czasie przez okres odpowiadający okresowi przedawnienia roszczeń. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat sześć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – trzy lata.
1.2. W przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest zgoda, tak długo, aż zgoda nie zostanie odwołana, a po odwołaniu zgody przez okres czasu odpowiadający okresowi przedawnienia roszczeń jakie może podnosić ADMINISTRATOR i jakie mogą być podnoszone wobec niego. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat sześć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – trzy lata.

V. UDOSTĘPNIENIE DANYCH OSOBOWYCH
1. Dane osobowe UŻYTKOWNIKÓW udostępniane są zaufanym partnerom: MASZYNERIA.PL EKSPORT-IMPORT MASZYN Henryk Konieczko, ul. Cieplicka 149 A, 58-570 Jelenia Góra, NIP: PL 6111473880, oraz Santander Leasing S.A.,
2. Dane osobowe UŻYTKOWNIKÓW przekazywane są dostawcom usług, z których korzysta ADMINISTRATOR przy prowadzeniu MASZYNERIA.PL. Dostawcy usług, którym przekazywane są dane osobowe, w zależności od uzgodnień umownych i okoliczności, albo podlegają poleceniom ADMINISTRATORA co do celów i sposobów przetwarzania tych danych (podmioty przetwarzające) albo samodzielnie określają cele i sposoby ich przetwarzania (administratorzy).
3. Dane osobowe UŻYTKOWNIKÓW są przechowywane wyłącznie na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG).
4. Do prowadzenia statystyk USŁUGODAWCA może korzystać także z usług innych firm np.: Google i Facebook.

VI. PRAWO KONTROLI, DOSTĘPU DO TREŚCI WŁASNYCH DANYCH ORAZ ICH POPRAWIANIA
1. UŻYTKOWNIK, którego dane dotyczą, ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
2. Podstawy prawne żądania UŻYTKOWNIKA:
2.1. Dostęp do danych – art. 15 RODO
2.2. Sprostowanie danych – art. 16 RODO.
2.3. Usunięcie danych (tzw. prawo do bycia zapomnianym) – art. 17 RODO.
2.4. Ograniczenie przetwarzania – art. 18 RODO.
2.5. Przeniesienie danych – art. 20 RODO.
2.6. Sprzeciw – art. 21 RODO
2.7. Cofnięcie zgody – art. 7 ust. 3 RODO.
3. W celu realizacji uprawnień, o których mowa w pkt 2 można wysłać stosowną wiadomość za pomocą formularza dostępnego pod linkiem: kontakt.
4. W sytuacji wystąpienia przez UŻYTKOWNIKA z uprawnieniem wynikającym z powyższych praw, ADMINISTRATOR spełnia żądanie albo odmawia jego spełnienia niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu miesiąca po jego otrzymaniu. Jeżeli jednak – z uwagi na skomplikowany charakter żądania lub liczbę żądań – ADMINISTRATOR nie będzie mógł spełnić żądania w ciągu miesiąca, spełni je w ciągu kolejnych dwóch miesięcy informując UŻYTKOWNIKA uprzednio w terminie miesiąca od otrzymania żądania – o zamierzonym przedłużeniu terminu oraz jego przyczynach.
5. W przypadku stwierdzenia, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO, osoba, której dane dotyczą, ma prawo wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

VII. PLIKI “COOKIES”
1. MASZYNERIA.PL używa plików “cookies”.
2. Instalacja plików “cookies” w urządzeniu UŻYTKOWNIKA jest konieczna do prawidłowego świadczenia USŁUG oraz do celów statystycznych.
3. UŻYTKOWNIK ma prawo zadecydowania w zakresie dostępu plików “cookies” do swojego komputera poprzez ich uprzedni wybór w ustawieniach swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików “cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Brak zmiany ustawień w przeglądarce UŻYTKOWNIKA jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie.
4. W ramach strony stosowane są dwa rodzaje plików “cookies”: “sesyjne” oraz “stałe”.
4.1. “Cookies” “sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym UŻYTKOWNIKA do czasu wylogowania (opuszczenia strony).
4.2. “Stałe” pliki “cookies” przechowywane są w urządzeniu końcowym UŻYTKOWNIKA przez czas określony w parametrach plików “cookies” lub do czasu ich usunięcia przez UŻYTKOWNIKA.
5. ADMINISTRATOR może wykorzystywać własne pliki cookies w celu lepszego poznania sposobu interakcji UŻYTKOWNIKÓW z MASZYNERIA.PL. Pliki gromadzą informacje o sposobie korzystania ze strony internetowej przez UŻYTKOWNIKA, typie strony z jakiej UŻYTKOWNIK został przekierowany oraz liczbie odwiedzin i czasie wizyty UŻYTKOWNIKA na stronie internetowej. Informacje te nie rejestrują konkretnych danych osobowych UŻYTKOWNIKA, lecz służą do opracowania statystyk korzystania ze strony.
6. ADMINISTRATOR może wykorzystywać na swojej stronie narzędzia marketingowe i analityczne innych firm np.:
6.1 Narzędzia marketingowe tj. Facebook Pixel, by kierować do UŻYTKOWNIKA reklamy. Wiążę się to z wykorzystywaniem plików “cookies” firmy Facebook, w ramach ustawień plików “cookies” UŻYTKOWNIK może zadecydować, czy wyraża zgodę na korzystanie przez USŁUGODAWCĘ z narzędzia Pixel Facebook (administrator: Facebook Inc. lub Facebook Ireland Limited) w stosunku do niego;
6.2 Narzędzia analityczne tj. Google Analytics, wiąże się to z wykorzystywaniem plików “cookies” firmy Google LLC dotyczących usługi Google Analytics, w ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików “cookies” UŻYTKOWNIK ma możliwość zdecydowania, czy USŁUGODAWCA będzie mógł korzystać z Google Analytics (administrator cookies zewnętrznego: Google Inc. z siedzibą w USA) w stosunku do niego.

VIII. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
1. ADMINISTRATOR stosuje środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
2. ADMINISTRATOR udostępnia odpowiednie środki techniczne zapobiegające pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione, danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną.
3. W sprawach nieuregulowanych niniejszą POLITYKĄ PRYWATNOŚCI stosuje się odpowiednio przepisy RODO oraz inne właściwe przepisy prawa polskiego.